Το κτήμα του παππού

Η υπερτροφή παραγωγής μας στο κτήμα του παππού στην Ειδομένη

Η υπερτροφή που παράγουμε είναι το  μούρο από την  Λευκή Μουριά  γνωστή και ως (mulberries). 

       super food με τους γλυκούς καρπούς .

Mulberries

Το super food (υπερτροφή)  στο κτήμα του Παππού

Λευκά μούρα (mulberries)

 

Στο κτήμα του Παππού στην Ειδομένη, προσπαθούμε να αναπτύξουμε σε δραστηριότητες την παρακαταθήκη που μας άφησε ο Παππούς. Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε, την υπαρχουσα υποδομή με  δένδρα μουριές, που ο καρπός τους είναι το λευκό μούρο (mulberries)

                  Ιστορία

Γνωρίζοντας το δένδρο μαθαίνουμε ότι η μουριά ανήκει στο γένος Morus της οικογένειας Moracae. Από τα πολλά είδη μουριάς, εμείς έχουμε την τύχη να κατέχουμε την  Άσπρη Μουριά. Η μουριά στην αρχαιότητα αναφέρεται ως η σοφότερη των δέντρων. Είναι δέντρο που καρποφορεί τελευταίο την άνοιξη γιατί αναβάλλει την καρποφορία της έως ότου οι συνθήκες γίνουν άκρως ευνοϊκές. Ως αποτέλεσμα της χαρακτηριστικής της “αναβολής” το δέντρο ήταν αφιερωμένο στη ρωμαϊκή θεά της σοφίας Minerva (Αθηνά), ενώ πιστεύεται πως η γενική ονομασία της - Morus - προέρχεται από τη λατινική λέξη mora, που σημαίνει καθυστέρηση.  Η άσπρη μουριά (Morus alba) κατάγεται από την Κίνα όπου καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις στην κυρίως για τα φύλλα της που δίνονται τροφή στους μεταξοσκώληκες δίνωντας παράλληλα καλή ποιότητας ξυλεία. Το ύψος της φτάνει τα 15 μέτρα, είναι καλλωπιστικό δέντρο και δίνει πολύ πλούσια σκιά. Στην Ευρώπη, έφτασε το 12ο αιώνα μ.Χ., και στη χώρα μας χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια όπου έφθασε μαζί με αυγά μεταξοσκώληκα από την Κίνα.

Λέγεται  ότι η Πελοπόννησος ονομάστηκε Μοριάς επειδή εκεί αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η καλλιέργεια του λευκού μουρεόδεντρου.

Ιδιότητες και Υγεία

 

Οι καρποί της, τα άγρια λευκά μούρα, συναντώνται πια πιο σπάνια από ότι τα άγρια κόκκινα μούρα τα οποία είναι πολύ θρεπτικά. Έχουν γλυκιά γεύση και είναι πλούσια σε βιταμίνη Α,C Ε και Κ και είναι πλούσια σε  σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και φυτικές ίνες. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα οργανικών σύνθετων ουσιών όπως η ζεαξανθίνη, η ρεσβερατρόλη, οι ανθοκυανίνες, η λουτεΐνη και πολλές άλλες πολυφαινολικές  ενώσεις. Οι καρποί της μουριάς μειώνουν την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάνε  στη βελτίωση του πεπτικού συστήματος, μειώνουν τα φουσκώματα, τις κράμπες και τη δυσκοιλιότητα. Ενισχουν την όραση, βοηθούν στην πρόληψη νευρικών δυσλειτουργιών όπως της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον, ενώ  ενεργοποιούν τη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και της κακής χοληστερόλης (LDL). Γενικά αποτοξινώνουν το ήπαρ και τα νεφρά, θεραπεύουν τον πυρετό, προλαμβάνουν την τριχόπτωση και μειώνουν την αρτηριακή πίεση προστατεύοντας  την καρδιά μειώνοντας τον κίνδυνο σκλήρυνσης των αρτηριών. Η ικανότητα της ανθοκυανίνης εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό καρκινικών κυττάρων και το σχηματισμό όγκων ενω μπορούν να αυξήσουν μέχρι και κατά 73% την ικανότητα διάσπασης του σωματικού λίπους. Επίσης βοηθούν στη καλύτερη κίνηση του εντέρου αλλά και προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου στο παχύ έντερο.

 

Ενδεικτικά Τα λευκά μούρα έχουν περισσότερη περιεκτικότητα σε κάλιο από μια μπανάνα ενώ μια μικρή ποσότητα αποξηραμένων λευκών μούρων καλύπτει σχεδόν το 10% των ημερησίων αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο.