Το Θερμοκήπιο μας

Σε αυτό το χώρο θα παρουσιάσουμε έναν χρήσιμο συνεργάτη μας ....το θερμοκήπιο.

Το θερμοκήπιο συμβάλλει στην πετυχημένη παραγωγή κηπευτικών προϊόντων. Είναι ένας στεγασμένος και περιφραγμένος χώρος, ο οποίος προστατεύει τα φυτά στην πρώιμη κατάστασή τους και - σε γενικότερο πλαίσιο - η ύπαρξή του επεκτείνει την καλλιεργητική περίοδο.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί κάποιος
να έχει φρέσκα λαχανικά όλο το χρόνο.

Εμείς, στο κτήμα του παππού, γνωρίζουμε ότι η επιτυχημένη παραγωγή των κηπευτικών μας εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας.

 

Γι’ αυτόν τον λόγο κατασκευάσαμε το δικό μας θερμοκήπιο, με στόχο να μπορούμε να καλλιεργούμε φυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα που δεν είναι δυνατό να ευδοκιμήσουν στον ανοιχτό χώρο. Επίσης γνωρίζουμε ότι με την απορρόφηση των υδρατμών και την υγροποίησή τους, που πραγματοποιείται μέσα στο θερμοκήπιο, μειώνεται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών στα φυτά που καλλιεργούμε.

 

Από κάθε άποψη
η παρουσία του θερμοκηπίου είναι χρήσιμη.

Συνήθως η κατασκευή του αποτελείται από γυαλί πάνω σε σιδερένιους σκελετούς ή μπορεί να είναι από πλαστικό που στηρίζεται συνήθως πάνω σε ξύλινο ή σιδερένιο σκελετό.

Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε το δικό μας θερμοκήπιο με τριγωνική οροφή χρησιμοποιώντας ξύλο καστανιάς, υλικό ανθεκτικό στο νερό και στον χρόνο.

Μια τυχαία συνάντηση με έναν κάτοικο του χωριού μάς εξασφάλισε τη σιδερένια υποδομή, που κάποτε ήταν ξηραντήριο καπνών, την οποία μετατρέψαμε με προσωπική εργασία σε ένα δεύτερο θερμοκήπιο.

 

Το βασικό συστατικό μετά την προφύλαξη από τις καιρικές συνθήκες είναι η καλή κυκλοφορία του αέρα και η εκτόνωση της ζέστης κυρίως κατά του θερινούς μήνες. Γι’ αυτόν τον λόγο προσαρμόσαμε στο πρώτο θερμοκήπιο αποσπώμενα πλαίσια – τελάρα προς όλες τις κατευθύνσεις του θερμοκηπίου, όπου με την αφαίρεση αυτών εξασφαλίζουμε την ομαλή κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στα φυτά.

Στο δεύτερο θερμοκήπιο δημιουργήσαμε ξύλινες βάσεις στις σιδερένιες κολόνες και προσαρμόσαμε στα παράθυρα αποσπώμενο νάιλον με αυτοκόλλητες ταινίες τύπου Velcro. Με αυτόν τον εύχρηστο τρόπο εμείς εξασφαλίσαμε την κυκλοφορία του αέρα.

Υπάρχουν πολλές παρόμοιες κατασκευές θερμοκηπίων και διαφορετικοί άλλοι τρόποι που εξασφαλίζουν εκτόνωση της ζέστης και ομαλής κυκλοφορίας του αέρα στα φυτά.

Δεν έχει να κάνει με σωστό ή λάθος.
Έχει να κάνει με το γεγονός
του ποιος τρόπος είναι για μας πιο εύχρηστος.

Κάποιοι στοχεύουν να «κόψουν ντομάτα πρώτοι». Η δική μας φιλοσοφία είναι να προστατέψουμε και να φροντίσουμε, όσο μπορούμε καλύτερα, τα φυτά μας.

Το θερμοκήπιο για μας αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στην προσπάθειά μας.